Blogból könyv 4. Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

dmitry_glukhovsky_metro_2033.JPG

Dmitry Glukhovsky 1979-ben született Moszkvában; újságíró, tévés műsorvezető és az orosz populáris irodalom legnagyobb sztárja. Négy és fél évig Izraelben élt és tanult, majd Németországban és Franciaországban dolgozott.  Metró 2033 című poszt-apokaliptikus regényével debütált 2002-ben, mint online író. A metro.ru-ra feltett regényrészletek alapján népes olvasótáborra tett szert. Sajnos az orosz nyelv (és a cirill betűk) nem tartoznak általam ismert nyelvek közé, így ezt a blogot nem sikerült megtalálnom. :(

Az Oroszországban 2005-ben kiadott Metró 2033 azóta a világ számos országában bestseller lett, és népszerű számítógépes játék is készült belőle. 2007-ben Glukhovsky elnyerte az Európai Science Fiction Társaság Ösztöndíját egy rangos koppenhágaiEurocon versenyen.

 

Története:

Az emberlakta területek, de legalábbis Oroszország, atomháborúban elpusztultak. Nem lehet pontosan tudni, hogy ki lőtt először és azt sem, hogy mi volt a kiváltó ok, mindössze az biztos, hogy a felszín radioaktív, sugárzás és biológiai fegyverek létrehozta különös létformák bóklásznak a romok között, a szerencsés túlélők pedig a moszkvai metróhálózatba menekültek, melyet eredetileg is ilyen célra terveztek. A katasztrófa a regény ideje előtt talán ha húsz évvel következett be, így néhányan még emlékszenek a fenti világra, de sokan már az alagutakban születtek és nem ismernek mást a sötét járatokon kívül. 

A főhős Artyom még odafent született, de mivel a teljes megmaradt moszkvai nép idelent él, már csak pár elmosódott emlékképként idézi fel pár pillanatra, milyen is volt az élet a katasztrófa előtt.  Megszokta és megbékélt a dologgal, hogy vakondként éli le hátralévő éveit. Azonban egy nap érkezik egy titokzatos férfi, aki titkos megbízást ad neki. El kell jutnia a VDNH-ról a Poliszba.

 

+ infó:

2009-re csak Oroszországban több mint 400 ezer példányt adtak el a könyvből, s online még ötször ennyien olvasták a történetet. A könyv külföldi jogait több mint 20 országba adták el. A Metró 2033 alapján készült FPS játékot világszerte 2010 márciusában adták ki PC és Xbox 360 platformokra. (Érdekesség, hogy Magyarországon előbb jelent meg a játék-2010, mint a könyv - 2011, majd 2016)