Blogból könyv 1. Péterfy-Novák Éva: Egyasszony - Aki nem félt elmondani, amiről mindenki hallgat

egyasszony.jpg

Péterfy-Novák Éva Miskolcon született 1961-ben, de ízig-vérig diósgyőrinek vallja magát. Jelenleg egy reklámügynökséget vezet. A nők társadalmi és kulturális, közéleti szerepvállalását támogató civil Nők a Pályán (NAP) Egyesület elnöke. Férjével, Péterfy Gergely íróval Kisorosziban él.

Péterfy-Novák Éva először 2009-ben írta meg nagyon röviden történetét egy kommentben, Geréb Ágnes ügyének kapcsán; „Zsuzsi aznap lett volna huszonöt éves, amikor Geréb Ágnest letartóztatták” . Akkor játszott el először a gondolattal, hogy megírja a történetét, majd 2012-ben a terapeutája vetette fel, hogy minden terápia után 15-20 mondatban írja meg, amiről aznap beszéltek. 

 

Egyasszony:

A blog/regény arról szól, hogy a 80-as években a szerzőnő teherbe esik, majd miután hat nappal már túlhordta a gyermeket ijedtében bemegy a kórházba, hogy nincs e valami baj. A szülész orvosa épp szabadságon van, de behívják. Viszont mivel az siet, gyorsan meg kell lennie a szülésnek, ezért két gyorsítót is beadnak a nőnek. A forszírozott, gyorsított szülés következtében a megszületett kislány mozgás- és értelmi fogyatékos lesz; egyértelmű, hogy nem fogja megélni a felnőttkort. Mindemellett a szerzőnőnek egy bántalmazó férjjel is meg kellett küzdenie. Interjú

A blog kezdetben teljesen anonim volt, de ismerősök révén hamar kiderült a szerző kiléte. Tulajdonképpen először és elsősorban nem is közönségnek készült; mint már fentebb írtam  terápia része volt. Péterfy-Novák Éva szerint - pláne a szocializmusban, de még manapság is igaz- nem volt igazán gyászkultúránk és éppen ezért ő 30 év alatt nem tudta feldolgozni az eseményeket. Tulajdonképpen az írással gyászolt, és közben végre kiereszthette a könnyeit.

A 2013-ban útrakelt blog népszerű lett, önálló életre kelt, százezrek olvasták. 2014 szeptember 11-én kibővítve könyvként is megjelent, 2015-ben pedig színpadra vitte a FÜGE és az Orlai Produkciós iroda Tenki Réka főszereplésével monodrámaként.

 

További hasznos linkek:

Index, Origo, Könyvesblog, Olvass bele