Blogtörténelem

1994-ben született meg az első internetes blogbejegyzés.  Kezdetben ez a naplóírás új, elektronikus verziója volt. A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében. Ez a web és a log (napló) szavakból jött létre.

A ma használt rövidebb "blog" kifejezés a weblog kifejezés egy másik felbontásából a "we blog" kifejezésből jött létre 1999-ben (Peter Merholz).  A „blog” szót így főnévként és igeként is használatba vette a köznyelv. 2003-ban már az Oxford English Dictionary is tartalmazta a weblog, weblogolás, weblogoló szavakat.

2002-ben már elindult az első, személyes blogok vezetését lehetővé tévő blogszolgáltató, a Blogger.  2007-re a blogok száma 100 millióra nőtt világszerte.  Tömegjelenséggé vált, melynek oka a technikai egyszerűsödés;  egy egyszerű böngészőprogram is elegendő ahhoz, hogy bárkiből blogger váljon.

 

Érdekesség: Az USA esetében az elterjedése a 2001. szeptember 11-i terrortámadás által még inkább fellendült. Az eseményről író civil tudósítók ezeken keresztül láttatták saját nézőpontjukat.

 

Blogok létrehozása:

A blogok megjelenése óta számos szoftvercsomag jelent meg, amelyek megkönnyítik a blogok létrehozását. A blogoknak helyt adó oldalak és a webes szerkesztést lehetővé tevő webszolgáltatások megszaporodtak. Ilyenek például a Blogger, Blog.hu, Webnode.hu, Blogstar.hu.

Sok haladó blogger azonban jobban kedveli a szerver oldali szoftver eszközöket, amilyen például a WordPress. Ezek a programok szélesebb körű konfigurálhatóságot biztosítanak, cserébe viszont nagyobb tudást követelnek.

Vannak olyanok is, akik egyéb szerveroldali programozási nyelvek segítségével maguk írják meg a saját blog-motorjukat. Ezt a legnehezebb létrehozni, viszont így teljesen a saját elképzeléseiket tükrözheti a blogjuk.